Hoe zorgen we ervoor dat meer fietsers parkeren onder de bieb?

AIDAS

Fietsenstalling OBA

Het idee is simpel. Leef het AIDAS model na. Het AIDAS model is een model wat veel gebruikt wordt door verkopers. Waarom zouden we dit model niet net zo goed in de dagelijkse praktijk kunnen naleven?

A: Awarenes - De bezoeker moet de fietsenstalling al van een afstand zien.

I: Interest - De fietsenstalling moet opvallend, mysterieus, apart,
interessant ogen.

D: Desire - De bezoeker moet er als het ware naar verlangen om de
fietsenstalling te betreden. Het moet er welkom uit zien.

A: Action - De bezoeker moet er ook echt naar binnen gaan, er moeten zo
min mogelijk obstakels op zijn weg zijn.

S: Satisfaction - De bezoeker moet overtuigd worden van het feit dat het een
fijne, werkende fietsenstalling is opdat deze de volgende keer
weer in de fietsenstalling zal gaan staan.

A. Dit moet natuurlijk gerealiseerd worden. Hoe moet dat worden gedaan?
Het begint allemaal bij awareness, een bezoeker komt aanfietsen en ziet, voordat hij de kans krijgt te denken aan een andere plek om zijn fiets neer te zetten, dat er een fietsenstalling is. Dit kan uiterst goed gedaan worden met het „liftgebouw“ naast de ingang van de fietsenstalling. Dit is een vierkant gebouw waardoor bezoekers vanuit alle richtingen de ingang zullen kunnen zien.

I. Om deze toegang in het oog te laten springen moet deze er interessant uit zien. Hoe? Maak het gebouw naast de ingang een felle kleur, of zet er een opvallend logo op. Mogelijk rood, dit is een opvallende kleur die past bij zowel de OBA, Amsterdam, en fietsend Amsterdam.

D. De bezoeker heeft nu de ingang gezien en de interesse is opgewekt. Hij zal er nu over nadenken om er naar toe te gaan, maar waarom niet gewoon de fiets op de stoep voor de OBA? Om het laatste beetje twijfel weg te nemen kan de straat voor de OBA richting de fietsenstalling bewerkt worden met een kleur waardoor een soort natuurlijke route naar de fietsenstalling duidelijk wordt, hierdoor zal de bezoeker overtuigd raken.
Daarnaast is het een idee om een handhavende eenheid aan te stellen die fietsen van de stoep weghaalt, opdat de bezoeker de fiets niet even makkelijk naast de andere zet.

A. De bezoeker fietst richting de ingang van de fietsenstalling. In de huidige situatie moet je een soort platgedrukte stoeprand op waar vaak een plas water voor ligt. Deze overgang van straat naar ingang moet geleidelijk en natuurlijker verlopen. Een simpele oprit zou al een hele verbetering zijn.
Er staan sinds kort hekjes bovenaan en onderaan de fietsen-helling. Deze zijn een soort hek waardoor de bezoeker wordt tegengehouden. Daarnaast lijkt het me met de scooter lastig manoeuvreren door deze hekjes.

S. Nadat de bezoeker zijn fiets heeft geplaatst en terugkomt van zijn bezoek moet deze overtuigd zijn en blijven van de werking van de fietsenstalling. Dit is alleen te bereiken als de bezoeker een prettige ervaring heeft bij de fietsenstalling. Dit kan gerealiseerd worden door de voetgangers uit- en ingang direct in de bibliotheek te laten uitkomen, of op het plein ervoor. De mogelijkheid van direct in de bibliotheek uitkomen is natuurlijk het prettigst. Dan is het niet langer nodig door de wind en de regen naar de bibliotheek te lopen.

Een simpel en effectief plan.

Door: Rorik de Boer

515 stemmen
stem
Inloggen
Controleer!
(even geduld ...)
reset
of meld u aan met
 • facebook
 • google
Ingelogd als (Afmelden)
Je hebt nog over! (?) (Denken…)
Rorik de Boer plaatste dit idee  ·   ·  Beheerder →

11 reacties

Inloggen
Controleer!
(even geduld ...)
reset
of meld u aan met
 • facebook
 • google
Ingelogd als (Afmelden)
Indienen...
 • jan Janssen schreef  · 

  Ik zie je al staan, in een net wat te groot pak een pitch van 2 minuten houden over dit flut idee. Zin ook om een afkorting te gebruiken? We zijn toch niet allemaal kleuters die ezelsbruggetjes nodig hebben om een slecht idee toch nog een beetje staande te houden (nog los van de spelfouten).

  Ik zie nergens kosten, of iets concreets. Slechts loze kreten worden de ruimte in geslingerd. Een beetje wethouder met zelfrespect, zelfs geen PVDA'er, zou geen seconde hoeven na te denken om niet akkoord te gaan.

 • anoniem schreef  · 

  Inderdaad een plan voor verkopers. Maar hier wordt niets verkocht. Dus een slecht plan

 • j schreef  · 

  Wat schat je dat de kosten zijn?

 • anoniem schreef  · 

  Beetje laag als je plotseling meer dan 500 stemmen hebt...

 • Jan Wieger schreef  · 

  Uitstekend idee, eindelijk een stukje verbetering in de gebrekkige Amsterdamse logistiek.

Feedback en Kennisbank