Hoe zorgen we ervoor dat meer fietsers parkeren onder de bieb?

fiets valet

Bij het stallen van je fiets in de fietsparkeergarage blijken drie factoren bij de bezoekers van de Oosterdokskade een rol te spelen; snelheid, gemak en kennis. Deze drie factoren worden in samenhang gebracht met het gebruik van de fietsenstalling.
Wij van All About Behaviour denken, dat het nieuwe gedrag (gebruik maken van de fietsenstalling) nog meer gestimuleerd kan worden, door het leuker te maken en in te spelen op de drie factoren gemak, snelheid en kennis.
Ons idee is “fiets valet parking”! Bezoekers kunnen hun fiets aan de fiets valet geven, die de fiets voor hun naar de fietsenstalling gaat brengen. De fiets valet is chique en uitnodigend aangekleed. De eerste twee factoren (snelheid en gemak) zijn hierdoor al omgebogen. Lekker snel, lekker gemakkelijk en je fiets staat veilig. Bezoekers krijgen een kaartje mee van de fiets valet waar het nummer van de fiets op staat. Dit gaat zo snel, dat het zelfs gemakkelijk is als je alleen een boek komt inleveren. Wanneer je weer weg wilt fietsen, kan je beneden bij de fietsvalet-balie je sleutel ophalen, door het kaartje met je nummer in te leveren. Bezoekers kunnen gebruik maken van deze service, maar er ook voor kiezen om hun fiets zelf naar de fietsenstalling te brengen. Bezoekers die hun fiets boven op het plein neer willen zetten, worden door de fiets valet gewezen op de service.
Voor de derde facor, kennis, wordt een duidelijk groot bord bij de fietsenstalling geplaatst en pijlen op het fietspad die wijzen richting de fietsenstalling. Ook kan er in de directe omgeving (OBA, conservatorium, Vapiano etc) geflyerd worden voor deze service.
Het adviesbureau in gedragsbeïnvloeding ‘All About Behaviour’ zou graag in samenwerking met de gemeente van Amsterdam dit idee willen uitwerken.
De kosten voor dit idee worden geschat rond de €35.000,- tot €45.000,-
Onder deze kosten vallen; valet stand (zie bijlage), kleding van de fiets valet, materialen (posters, flyers, garderobe kaartjes) en beschilderen van het fietspad.

195 stemmen
stem
Inloggen
Controleer!
(even geduld ...)
reset
of meld u aan met
 • facebook
 • google
Ingelogd als (Afmelden)
Je hebt nog over! (?) (Denken…)
Marielle en Nora plaatste dit idee  ·   ·  Beheerder →

6 reacties

Inloggen
Controleer!
(even geduld ...)
reset
of meld u aan met
 • facebook
 • google
Ingelogd als (Afmelden)
Indienen...
 • Marielle en Nora schreef  · 

  Dag Jan Wijnands,

  Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad de bedoeling dat het voor de fietser gratis blijft. Dan blijft het aantrekkelijk om je fiets te stallen. Goede opmerking!

 • jan wijnands schreef  · 

  Leuk idee om het car valet parking concept te gebruiken voor bike valet parking. De prijs is natuurlijk een belangrijk gegeven om animo voor gebruik te stimuleren. Als de kosten van stallen hierdoor niet of niet noemenswaardig stijgen, is dit waarschijnlijk tevens positief onderscheidend t.o.v. andere (vormen van) fietsstalling.

 • anoniem schreef  · 

  Service voor het gemak v/d mens en geeft meteen een goed gevoel.

 • anoniem schreef  · 

  Kun je meteen iemand inschakelen die een werkstraf heeft!

Feedback en Kennisbank